Terug naar Uitleg

Stijldansen

“There ’s nothing wrong with ballroomdancing” Richard Gere in de film Shall we dance

De lessen stijldansen omvatten de meest gangbare dansen die je kan doen in koppel. Bij het stijldansen wordt per les gewerkt aan één of twee dansen. Het werken aan deze dansen kan zijn, het aanleren van één of enkele nieuwe figuren of  het corrigeren van de danshouding. Uiteraard wordt tijdens deze lessen, in de mate van het mogelijke,  rekening gehouden met de vraag van de groep. Onze lessen worden op een professionele manier gegeven doch is het voor ons belangrijk dat iedereen in een ontspannen en plezierige sfeer kan lesvolgen en daarom wordt ook hier rekening mee gehouden. In het stijldansen wordt er onderscheid gemaakt tussen de sierlijke ballroomdansen en de pittige en vlotte latin dansen.

De ballroomdansen verschillen op vele punten met de Latin dansen, zoals in de houding. Bij de ballroomdansen wordt vooral afstand afgelegd over de dansvloer. De figuren worden meestal volgens een bepaald programma gedanst, maar in principe kunnen de meeste figuren in willekeurige volgorde na elkaar gedanst worden. De techniek van de standaarddansen is vastgelegd door Alex Moore.  Deze Engelsman heeft alle standaarddansen ontleed en een notatie ontwikkeld die nog steeds gebruikt wordt als studiemateriaal door de internationale danswereld. Bij de ballroomdansen danst men in paren in een strakke, rechte houding. De dame en heer staan met de rechterdij tegen elkaar aan en naar voren of naar achter bewegen gebeurt ‘vanuit’ de dij. Op deze manier geeft de persoon die naar voren beweegt aan de ander aan hoe ver en hoe snel hij of zij moet lopen. De heer en dame kijken elkaar niet aan, maar kijken doorgaans links langs elkaar. Het bovenlichaam blijft boven de heupen. Er worden dus niet zoals in de Latijns-Amerikaanse dansen bewegingen gemaakt met de heupen. Met de armen vormen dame en heer een frame. Er is echter minder spanning aanwezig in de armen dan bij latin het geval is. De houding wordt gemaakt door breed en rechtop tegenover elkaar te gaan staan. Vervolgens reikt de heer zijn linker arm bijna gestrekt uit naar de dame. Deze loopt naar de heer, brengt haar rechter dij tegen de zijne, reikt haar rechterarm en vouwt haar rechterhand in zijn linkerhand. Vervolgens vouwt de heer zijn rechterarm om de dame en legt zijn rechterhand op het schouderblad van de dame. Als laatste legt de dame haar linkerhand op de rechterschouder van de heer en houdt haar linkerarm tegen de arm van de heer. Het is hierbij niet de bedoeling dat de dame gaat leunen op de heer, de sierlijke houding waarin de dame schuingebogen staat kan enkel worden bereikt wanneer zij volledig zelf stabiel is. De tango heeft een nog iets aangepaste houding ten opzichte van de andere ballroomdansen. Bij de tango zakken dame en heer een klein beetje door de knieën om zo ‘dicht bij de grond te dansen’. Verder houdt de dame haar linkerhand vlak en houdt ze haar duim net onder de oksel van de heer, zodat ze een soort van plateau met haar hand maakt. De rechterhand van de heer ligt lager en meer in het midden van de rug van de dame en de vingers van de rechterhand wijzen meer naar beneden.

De ballroomdansen zijn : Quickstep, Engelse Wals, Tango, Slowfox en Weense Wals

De latin dansen worden gedanst in paren, iedere heer danst met een dame.  In tegenstelling tot de ballroomdansen wordt bij de Latijns-Amerikaanse dansen niet heel strak in de houding gedanst, maar is de houding losser en mag men de houding ‘breken’. In sommige dansen betekent dit dat de heer en de dame verder uit elkaar staan, zoals in de mambo   (een door dansleraren veel gebruikte quote uit de film Dirty Dancing : “This is my dance space. This is your dance space. I don’t go into yours, you don’t go into mine.”). In andere dansen, zoals de merengue, staan de paren juist heel dicht op elkaar. In de Latijns-Amerikaanse dansen is het bewegen van de heupen belangrijk om de dansen het juiste karakter te geven. De romp, heupen en benen horen onafhankelijk van elkaar te bewegen, waar in de ballroomdansen de heupen recht onder de romp gehouden horen te worden.

De latin dansen die in het pakket zitten  zijn : Mambo, Samba, Paso Doble, Jive en Cha cha

De lessen stijldansen gaan door op :

  • Vrijdag 19.30- 20.30 uur
  • Zondag 18.30 – 19.30 uur
  • Zondag 19.45 – 20.45 uur